Koliko je novca FK Barselona potrošila ovog leta?

Barsa je zvanično klub koji je potrošio najviše novca u ovom prelaznom roku. Koundeov dolazak, za 50 miliona evra + 10 miliona evra, odveo je Barselonu na prvu poziciju na rang listi. Besplatno su potpisali Franka Kesija i Andreasa Kristensena. To su bili prvi potezi koje su povukli, pre nekih skupljih. Barsa je platila Lids Junajted 58 miliona evra + 9 miliona za brazilskog krilnog igrača Rafinju. Nedelju dana kasnije Katalonci su platili 45 miliona evra plus 5 miliona evra za poljskog napadača Roberta Levandovskog iz minhenskog Bajerna.

Kako Barselona može da kupuje igrače uprkos dugovima?
To je jedini klub na svetu koji može da kupuje igrače bez novca. To je pomalo čudno i ludo“, rekao je nedavno menadžer Bajerna iz Minhena Julijan Nagelsman o finansijskoj situaciji Barselone. Nije Nemac jedini koji je zbunjen Barsinim transferom, ali su se španski giganti u suštini oslanjali na ono što je poznato kao 'ekonomske poluge'. Ove poluge se koriste za ublažavanje uticaja postojećeg duga i aktiviraju se prodajom imovine kluba kako bi se doneo dugoročni prihod. Za Barselonu ovo je uključivalo prodaju dela klupskih TV prava i dela njihovog licenciranja i prodaje (BLM). „Prodali su 10% svojih TV prava za 207 miliona evra. Onda su taj deo povećali na 25% što im daje još nekih 350 miliona evra. To bi bilo 500 miliona evra i mislim da imaju još jednu treću polugu vrednu oko 200 miliona evra“, objasnio je predsednik La Lige Havijer Tebas krajem jula za SPORT. „Sa tim i ako uspeju da nateraju neke igrače da odu, ovo objašnjava mogućnost ovih potpisa. „Uspeli su da prodaju imovinu, što je bilo nešto što su morali da urade, i da smanje plate – to je ono što im omogućava da potpišu.

Fabricio Romano izjavio je: 'Niko ne zna kako Barselona trenutno može da raspolaže sa toliko novca za transfere'. Na pitanje kako Barselona može da finansira velike transfere novca iako je navodno duga preko milijardu evra, transfer guru Fabricio Romano je rekao : „Biću iskren, ne znam.„Ljudi u fudbalu ne znaju, agenti ne znaju... Niko ne zna kako mogu da upravljaju tolikim novcem u ovom trenutku.”



Коментари

Популарни постови са овог блога

(SASTAVI) Mladost GAT- Partizan: Ovo su Petrićevi aduti za preporod crno-belih

Nenadova neobična vojvođanska farma oduševila je čak i ČUVENOG ŠEIKA IZ EMIRATA da nije pitao za cenu: "Lično me zvao da dođem u Abu Dabi"

Natho pred derbi: "Naš stadion, naša podrška i naš tim, hajde da pobedimo Zvezdu"